Vi har tagit fram information till dig som står inför en skilsmässa. Vad ska man tänka på, vilka rättigheter har man och vart kan man vända sig för att få hjälp och mer information? Vi hoppas att det här ger dig svar på några av dina frågor!
PRAKTISKA FRÅGESTÄLLNINGAR VID EN SKILSMÄSSA
Förutom att vara en emotionell process, så är en skilsmässa även en administrativ syssla – papper ska fyllas i, tillgångar ska delas. Det kan vara svårt att veta hur man ska göra eller var man ska börja, om man aldrig har gjort det förr. Denna artikel vill därför på ett översiktligt sätt besvara några av de frågor som ofta aktualiseras när man står inför en skilsmässa.
För er som vill fördjupa er i lagreglerna finns äktenskapsbalken att läsa här: Äktenskapsbalken…
HUR ANSÖKER VI OM SKILSMÄSSA?
När det gäller ansökan om äktenskapsskillnad/skilsmässoansökan görs den vid den tingsrätt som ni tillhör. Själva blanketten ”gemensam ansökan om äktenskapsskillnad” går att ladda ner på: Ansökan…
Om ni är osäkra på hur ni fyller i blanketten kan ni kontakta tingsrätten för att få hjälp.
Till ansökan om äktenskapsskillnad ska era personbevis (inte äldre än tre månader gamla) bifogas, och en ansökningsavgift på 450 kronor måste betalas in till tingsrätten, innan skilsmässan börjar handläggas.
Vill du få alla papper klara med enkla instruktioner att följa rekommenderas detta paket för äktenskapsskillnad där en jurist redan upprättat alla dokument ni behöver för att själva ansöka om äktenskapsskillnad utan att ni behöver koppla in jurister eller advokater.
Om ingen av er bor med eget barn under 16 år och båda två är eniga om att skiljas, så kan dom på äktenskapsskillnad meddelas utan betänketid. Om en av er inte vill skiljas – eller om det finns hemmavarande barn under 16 år – så kommer betänketid meddelas. Ett undantag från detta är dock om ni har bott isär i mer än två år. I det fallet kan skilsmässa meddelas direkt, men ni måste då bifoga ett så kallat särlevnadsintyg.
Betänketiden är alltid minst sex månader och max ett år. Om man efter sagda sex månader fortfarande vill skiljas, så måste man hos tingsrätten begära fullföljd. I samband med fullföljdsansökan måste även nya personbevis ges in. Kom ihåg att om begäran om fullföljd inte kommer in till tingsrätten inom ett år så avskrivs ärendet!
VAD SKA VI GÖRA MED ALLA SAKERNA?
Det är många som har funderingar kring hur man ska ”lösa det ekonomiska”, vad som ska delas i en skilsmässa och vad som inte ska göra det. När man skiljer sig måste i regel en bodelning göras. Innebörden av en bodelning är precis som det låter – man delar boet, man beslutar vilka ägodelar som ska tillfalla var och en av makarna.
I en bodelning ska ert giftorättsgods ingå (d.v.s. all egendom som inte är enskild egendom). Varje make får dock undanta föremål för personligt bruk, t.ex. egna kläder och smycken. Summan av vardera makens giftorättsgods beräknas, varefter man avräknar så mycket av makarnas andelar att det täcker de skulder som kan finnas. Därefter delar ni återstående delar på hälften.
Bodelningen ska vara skriftlig, samt upprättas och undertecknas av er båda. Handlingen kan därefter, om ni vill, registreras hos Skatteverket.
Om ni inte kan komma överens vad gäller bodelningen, så kan ni hos tingsrätten ansöka om en bodelningsförrättare, som får till uppgift att besluta om vad som ska ingå i bodelningen, hur sakerna ska värderas och sedan delas mellan er. Ansökningsavgiften för bodelningsförrättare är 375 kronor och ska betalas in till tingsrättens plusgirokonto. Observera att ni även, utöver denna avgift, kommer att få betala kostnaden för bodelningsförrättarens arbete!
Vid en separation är det att rekommendera att upprätta ett bodelningsavtal, detta kan skapas på flera olika sätt:
1. Köp ett färdigt som täcker normala behov
2. Skriv ett eget
3. Anlita en jurist att upprätta avtal
VEM FÅR VÅRDNADEN OM BARNEN?
Gifta har, som huvudregel, båda vårdnaden om gemensamma barn.
När ni ansöker om äktenskapsskillnad får ni i blanketten – om ni har barn under 18 år – uppge om ni vill att vårdnaden om barnen alltjämt ska vara gemensam eller om den ensamt ska tillfalla en av er. Om ni båda är överens och vill få till en ändring i vårdnaden kan ni även upprätta ett skriftligt avtal, vilket blir giltigt först efter att det godkänts av socialnämnden. Om ni är oense om vårdnaden så får ni vända er till domstol, vilken kommer att utgå ifrån vad som är bäst för barnet, och sedan meddela dom därefter.
Från och med den dag ni flyttar ifrån varandra, ska den som inte är boförälder betala underhållsbidrag. Om barnen är växelvis bosatta ska ingen av er betala underhållsbidrag. Detta gäller oavsett om vårdnaden är enskild eller gemensam. Underhållsbidragets storlek bestäms med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas ekonomiska förmåga. Om ni vill, kan ni även själva komma överens om underhållsbidragets storlek.
Här kan ni läsa mer, samt räkna ut underhållsbidragets storlek: www.forsakringskassan.se
Vårdnadsfrågor kan ofta vara komplicerade, och det kan i många fall vara klokt att anlita en jurist.
VI ÄR SAMBOR OCH VILL SEPARERA – VAD GÄLLER FÖR OSS?
Samboförhållanden är inte lika reglerade som äktenskap, och de upphör bland annat om ni flyttar isär eller om en av er gifter sig med någon annan.
Till skillnad från vad som gäller vid äktenskapsskillnad ska bodelning ske när samboförhållande upphör, bara om någon av parterna begär det. Denna begäran ska dessutom framställas senast inom ett år från det att samboförhållandet upphört.
I en bodelning är det endast samboegendomen som ska delas lika, sedan skulderna har avräknats. Samboegendomen utgörs av den gemensamma bostaden och bohaget – om sagda egendom har förvärvats för gemensamt bruk. Enskild egendom ska inte ingå i en bodelning. Kan ni som sambor inte komma överens om bodelningen, kan ni precis som gifta, ansöka om en bodelningsförrättare. En sambo kan även väcka talan i tingsrätten om att få överta en gemensam bostad som inte ska ingå i en bodelning.
Vid en separation är det att rekommendera att upprätta ett bodelningsavtal, detta kan skapas på flera olika sätt:
1. Köp ett färdigt som täcker normala behov
2. Skriv ett eget
3. Anlita en jurist att upprätta avtal
Om någon av er, eller båda, vill få till en ändring i vårdnaden av gemensamma barn, gäller bland annat – i enlighet med vad som ovan skrivits för gifta – att detta kan göras genom avtal eller dom.
Samma regler som för gifta gäller även vid bestämmande av underhållsbidrag för barn.
Sambolagen hittar ni här: Sambolagen…