Numera splittras nästan vartannat äktenskap i Sverige. Separationsfrekvensen bland sammanboende är ännu högre än bland gifta par. Detta har lett till att runt en halv miljon svenska barn under 18 år inte bor med båda sina föräldrar (SCB, 2005).
Det blir allt vanligare att ta professionell hjälp när man går igenom en kris i sitt liv.
Vi har varit i kontakt med Anna Lidgard som äger och driver företaget Kom Igen för att få reda på hur det fungerar när man söker professionell hjälp vid en separation, Anna arbetar som skilsmässocoach!
”Kom Igen erbjuder stöd till separerande familjer som bidrar till att ni kan ta vara på den möjlighet till personlig utveckling som separationskrisen erbjuder och gå vidare till ett bra eller om möjligt bättre liv på nya premisser.”
Numera splittras nästan vartannat äktenskap i Sverige. Separationsfrekvensen bland sammanboende är ännu högre än bland gifta par. Detta har lett till att runt en halv miljon svenska barn under 18 år inte bor med båda sina föräldrar (SCB, 2005).
Det blir allt vanligare att ta professionell hjälp när man går igenom en kris i sitt liv.
Vi har varit i kontakt med Anna Lidgard som äger och driver företaget Kom Igen för att få reda på hur det fungerar när man söker professionell hjälp vid en separation, Anna arbetar som skilsmässocoach!
”Kom Igen erbjuder stöd till separerande familjer som bidrar till att ni kan ta vara på den möjlighet till personlig utveckling som separationskrisen erbjuder och gå vidare till ett bra eller om möjligt bättre liv på nya premisser.”
Varför startade du företaget Kom Igen?
När jag skilde mig på nittiotalet med fyra minderåriga barn var terapi i princip det enda stöd som fanns att få. Jag tyckte det saknades mer allmän uppbackning och rådgivning. Jag såg ju att barnen mådde dåligt och det var tusen beslut som skulle fattas och skulle uppskattat att ha någon utomstående att prata med som inte var en myndighetsperson.
För det är ju så att en skilsmässa innebär en kris för de flesta. Det är känslomässigt jobbigt att separera, särskilt om barn är inblandade. Det tar tid och kraft att bearbeta alla starka och ibland motstridiga känslor. Ens närmast förtrogna finns inte längre där. Samtidigt i det här sårbara läget har mattan ryckts bort under fötterna på en och allt ska omförhandlas. Det är lätt att fatta förhastade beslut och göra saker man sedan ångrar.
Jag startade Kom Igen för att ge andra det stöd jag själv velat ha. Ambitionen är att underlätta omställningen till ett nytt fungerande liv för hela den separerande familjen. Målet är gladare skilsmässofamiljer och särskilt barn! Vi erbjuder skilsmässocoaching och kursprogrammet Familjer i Förändring. För att nå ut med mina idéer om gladare skilsmässobarn håller jag också på att skriva en bok baserad på programmet och håller gärna föredrag för stora och små grupper.
Du har själv gått igenom en skilsmässa, hur mycket spelar din egen erfarenhet in i ditt arbete?
Mina personliga erfarenheter är avgörande för min förmåga att sätta mig in i hur andra har det och ge kloka och bra råd. Trovärdigheten ökar när man själv upplevt samma sak och kommit ut på andra sidan som en mer hel människa.
Varför tror du att så många par går skilda vägar idag?
Jag tror att det alltid har varit svårt att leva i parförhållanden, men idag har vi lägre toleransnivå. Förr fanns oftast inte möjligheten till skilsmässa, så då fick man vackert finna sig i situationen. Särskilt kvinnor är idag mer ekonomiskt oberoende och självständiga och nöjer sig inte med halvdåliga relationer. Dessutom är det gudskelov inte lika skambelagt att skilja sig längre. Jag tycker inte att skilsmässofrekvensen är något problem så länge vi behandlar varandra på ett vuxet sätt efter separationen. Livslånga relationer är inte alltid den bästa lösningen.
Berätta om ert kursprogram ”Familjer i förändring”!
Familjer i Förändring är en handledarledd workshop om sex timmar för hela den separerande familjen om att se till barnens bästa i samband med skilsmässan.
Programmet kommer ursprungligen från USA, där det är obligatoriskt för föräldrar som skiljer sig att under betänketiden gå igenom en kurs i konflikthantering och hur barn reagerar på skilsmässa. Syftet är att förebygga skilsmässorelaterade problem hos barnen eftersom föräldrarnas konflikter drabbar dem hårt och kan få långsiktiga konsekvenser för deras psykiska välbefinnande.
Vuxna och barn går parallellt i olika grupper. Paret som separerar deltar aldrig vid samma kurstillfälle. Det är viktigt att betona att programmet inte handlar om att skuldbelägga eller fördjupa sig i enskilda problem, utan om att öka förmågan att hantera skilsmässan på ett konstruktivt sätt och se framåt.
En nyligen publicerad rapport från Folkhelseinstituttet i Norge bekräftar att föräldrakurser efter skilsmässa – som Familjer i Förändring – är ett effektivt sätt att minska konflikterna mellan föräldrarna. Till skillnad från andra insatser har skilsmässokurser primärt barnens bästa för ögonen och syftar till att stärka föräldrarnas samarbete om barnen efter separationen och göra föräldrarna mer medvetna om hur deras konflikter påverkar barnen. Läs mer om studien HÄR!
Det största målet med kursen är mer välmående och glada barn, kortfattat – hur når ni dit?
Alla föräldrar vill sina barns bästa och gör så gott de kan för att de ska ha det bra, men krisen i samband med en separation kan göra att man under en period inte är sitt vanliga jag och inte ser så klart som i vanliga fall. Skilda föräldrar säger ofta att just deras barn mår fint och klarat separationen bra! Ändå är det så att antalet barn med problem som syns i statistiken ökar till mer än det dubbla efter skilsmässa. Den största boven är föräldrarnas konflikter. Barn är superlojala mot sina föräldrar och vill inte störa med sina problem när föräldrarna redan är ur balans. Familjer i Förändring tar upp sådana saker och hur barn kan reagera på konflikt och skilsmässa. Vi diskuterar metoder för kommunikation och konflikthantering och hur man skapar ett samföräldraskap som fungerar med tydliga ramar och rutiner. När konfliktnivån sjunker mår alla bättre och särskilt barnen!
För barnen handlar det mycket om känslor och att känna igen dem. De har ofta ett uppdämt behov av att prata och blir märkbart lättade och glada av att få tala om sin situation i en trygg miljö. Vi förklarar att skilsmässan aldrig kan vara barnens fel och att de inte kan ”laga” föräldrarnas äktenskap. De får också tips om hur de ska hantera situationen och föräldrarnas konflikter.
Ni vill också inleda ett samarbete med skolorna runt om i landet, hur ska går det samarbetet gå till?
Många skolor upplever idag problem med elever som inte mår bra på grund av föräldrarnas skilsmässa. Barnen blir deprimerade eller utagerande och presterar dåligt i skolan, ofta lång tid efter separationen. Vi har haft viss försöksverksamhet och för diskussioner med skolan och kyrkan om att gå ut och prata med skolelever och konfirmander om hur de hanterar konflikter i familjen. Vi vill lära dem kommunikation och konflikthantering. Det handlar alltså om kompetensutveckling för barn i stil med vad vuxna går på kurs på jobbet för att lära sig. Just nu håller vi på att utveckla ett nytt spännande verktyg som ska användas i denna verksamhet.
Vilka fem viktiga råd skulle du ge till ett par med barn som står inför en separation?
1. Du kan skilja dig från din man eller hustru, men aldrig från dina barns mamma eller pappa. Du blir alltså aldrig av med ditt ex. det är lika bra att inse det så fort som möjligt! Det bästa på sikt är om man kan ha en vänskaplig relation, förstå varför man en gång valde den där kvinnan/mannen som mor/far till sina barn även om man inte vill leva ihop.
2. Ha inte dåligt samvete! Det är inte skilsmässan i sig som ställer till det för barnen utan konflikterna. De klarar oftast separationen bra om ni inte bråkar för mycket. Framför allt inte inför barnen. Använd inte barnen som förtrogna. De vill inte veta de intima detaljerna.
3. Barn behöver BÅDA sina föräldrar. Det är okej att vara arg på sin expartner, men straffa inte honom eller henne genom att strypa kontakten med barnen eller komma med ogrundade anklagelser! Det är barnen ni straffar mest! Och det kan straffa sig för dig på sikt…
4. Förstå att barnen sörjer! De har inte bett om skilsmässan och ser inte de fördelar som du kanske ser. De kan vara otroligt arga, men är oftast superlojala mot sina föräldrar och vill inte störa med sina problem. DE BEHÖVER PRATA. Förstå sina känslor och att de varken har skuld i eller kan reparera er skilsmässa. Alla känslor som stängs inne växer och blir större än nödvändigt.
5. Var noga med att inte introducera nya partners för familjen för snabbt. Visa respekt för barnen och låt dem vänja sig långsamt.
Hur gör man om man vill gå kursprogrammet ”Familjer i förändring”?
Information om programmet publiceras löpande på vår hemsida www.kom-igen.se. Där kan man också anmäla sig till kurserna eller bara göra en intresseanmälan.
För närvarande anordnar vi kurser i samarbete med Täby församling i norra Stockholm, men hoppas snart kunna inleda ett samarbete med ett rikstäckande bildningsförbund. I så fall kan kursutbudet breddas rejält.
Kan man gå era kurser även om man inte har barn, utan bara skilt sig eller separerat?
Programmet Familjer i Förändring är direkt utformat för föräldrar med minderåriga barn som skiljer sig. Har man inga barn blir stora delar av kursmaterialet irrelevant. Däremot behöver barnen inte vara i en viss ålder. Även föräldrar med riktigt små eller vuxna barn kan ha glädje av kursen.
Kort om Anna:
Namn: Anna Lidgard
Familj: särbo, fyra barn och ett bonusbarn
Bor: i Täby och Malmö
Utbildning: jur.kand. och fil.kand. i psykologi och pedagogik
Företag: Kom Igen AB – www.kom-igen.se
Yrke: skilsmässocoach
Vision: Att Sverige ska bli bäst i världen på att backa upp skilsmässofamiljer och särskilt barnen!
Lämna ett svar